Tips voor standplaats, bodem en voeding

Alle planten van de m²border zijn geschikt voor zowel een standplaats in de zon als in de halfschaduw. Plaatsen met halfschaduw zijn bijvoorbeeld de noordkant van de woning waar dagelijks maar 2 tot 3 uur direct zonlicht komt. Halfschaduw is er ook aan de schaduwzijde van een boom. In dat geval is het belangrijk te ontdekken hoeveel boomwortels in de weg zitten. Is het stuk grond eenvoudig te spitten dan groeien de planten hier in de regel zonder probleem. Is de grond erg doorworteld of poederachtig door droogte dan wordt het lastig. Dan valt beter te kiezen voor planten die geen problemen hebben met een droge, voedselarme standplaats.

Grondsoort
De planten van de m²border zijn geselecteerd op hun groeikracht, gezondheid en lange levensduur. Wat betreft de bodem stellen ze weinig eisen. Het zijn slechts de extremen waar ze het niet goed naar hun zin hebben. Op constant vochtige of juist altijd droge plaatsen vallen de resultaten tegen, net als op zware klei en poederachtige zandgrond. Uiteraard is een slechte bodemgesteldheid altijd te verbeteren door goede voorbereiding.

Voorbereiding
Een plant is een levend wezen en vraagt een gezonde leefomgeving. Goede grond vormt de basis. Probeer die grond daarom vóór het aanplanten eerst goed te spitten en meng er daarna verrijkte tuinaarde doorheen. Vraag desgewenst advies aan een medewerker van het tuincentrum want een goede bodemverbetering is de allerbeste start!

Watergeven
Maak de wortelkluiten voordat ze de grond ingaan goed vochtig. Zet ze gerust een tijdje in een bak met water. Daarna is het aanplanten een fluitje van een cent: maak een ruim plantgat, zet de kluit erin, sluit het plantgat en druk de aarde zachtjes aan. Na de aanplant is er nog slechts één aandachtspunt: zorg dat de planten in de beginperiode niet uitdrogen. Geef daarom bij droog weer, maar ook als het slechts af en toe regent, extra water!

Mulchlaag
Om te voorkomen dat de grond snel uitdroogt, is het een optie een mulchlaag aan te brengen. Een mulchlaag bestaat uit organisch materiaal wat de bodem bedekt en uitdroging voorkomt. Boomschors, houtsnippers, verteerd blad, zelfgemaakte compost en/of cacaodoppen zijn materialen waaruit een mulchlaag kan bestaan.  Omdat al deze materiaal op den duur vergaan, moet er om de paar jaar worden aangevuld. Een mulchlaag activeert bovendien het bodemleven wat weer bevorderlijk is voor de gehele leefomgeving van de planten. Om uitdroging van de bovenlaag tegen te gaan, is het ook mogelijk om een laag van bijvoorbeeld lavagruis of gravel tussen de planten aan te brengen.

Wanneer de grond is voorbereid zoals hier boven beschreven, is het niet noodzakelijk om het eerste jaar bij te mesten. Vanaf het tweede jaar is het raadzaam jaarlijks een bescheiden bemesting te geven. Ook nu weer kan het tuincentrum daarbij adviezen geven.

  • m2border rood
  • m2border geel
  • m2border wit
  • m2border blauw
  • m2border roze